maanantai 15. joulukuuta 2014

Valoa pimeyteen!

Hupsista! Edellisestä päivityksestä onkin kulunut aikaa turhan paljon... kiirettä on pitänyt, mutta nyt alkoi ansaittu joululoma!
Käsitöitä ei suinkaan ole unohdettu koko tänäaikana, vaan koko ajan jotain pientä on näprätty. Suurimmasta osasta en ole aikonutkaan tehdä, ainakaan vielä, kirjoitusta, koska ne päätyvät lahjapaketteihin enkä halua pilata yllätyksiä. Näin loman alun kunniaksi väsäsimme avokkini kanssa kynttilöitä vanhoista kynttiläjämistä.  Hommaan tarvitaan:
- lasipurkkeja
- kynttilänjämiä tai kynttilöitä
- sydänlankaa (askartelukaupat)
- kattilan (mieluiten vanha, roskiin joutava)
- kauhan


Ensin kynttilät jämät tai kynttilät paloitellaan kattilaan siten, että saadaan haluttu värisekoitus. Valkoinen kynttilä on hyvä pohjaväri, sillä se muuttuu kirkkaaksi sulaessaan ja siihen on helppo lisätä pienikin määrä väriä. Itse pilkoin kattilaan eniten valkoista kynttilää. HUOM! Kuvassa oleva liila kynttilä on vain pintavärjätty, joten sisus on valkoista ja valkoisesti liuos pelkästään tästä kynttilästä muuttui. Valkoisen lisäksi lisäsin joko punaista tai oranssia kynttilää värin aikaansaamiseksi.Kun kynttilät on paloiteltu kattilaan, laitetaan liesi päälle. Ei mieluiten täysille, sillä steariini sulaa nopeaan pienemmälläkin lämmöllä. Seos on valmis, kun kaikki palat ovat sulaneet. Tämän jälkeen steariini kauhitaan astiaan. Synälangan voi asettaa etukäteen jo lasiastiaan, mutta itse viritin sen vasta täytettyyn lasikulhoon. Sydänlangan saa pysymään pystyssä ja suorassa esimerkiksi teippaamalla kaksi syömäpuikkoa yhteen niin, että sydänlangan päätä jää niiden väliin. Tällöin kesken jähmettymisen ei tarvitse huolehtia, että lanka pysyy suorassa. Jähmettymiseen menee hyvä tovi aikaa, kannatta antaa rauhassa jähmettyä. Väri muuttuu hieman jähmettymisen aikana.


Valmiit lasipurkit meinaan vielä jotenkin koristella, mutta en ole varma, miten. Itse käytin lasipurkkeina pilttipurkkeja sekä isompana suolakurkkupurkkia. 

Kynttilöiden teko oli yllättävän helppoa, kunhan muistaa olla varovainen steariinin kanssa! Ja jonkin verran saattaa joutua siivoamaan steariinia levyltä tai pöydältä, sillä sitä helposti valuu purnukoita pitkin johonkin. Näitä on mukava paketoida tässä viikko ennen joulua vielä paketteihin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti