lauantai 3. toukokuuta 2014

DIY

DIY = Do it yourself

DIY:stä on tulossa pikkuhiljaa ihan käsite täällä suomessakin, olen nyt viime aikoina törmännyt siihen useampaankin otteeseen eri suomenkielisissä blogeissa ja sivustoissa. Turvallisesti suomalaisen suuhun tuo käännös kääntyy ''tee se itse'' -fraasilla.

Kunnon DIY-projekteja on itsellänikin ollut tässä lähiaikoina. Innostuin kokeilemaan kuvapainantaa siirtokuvien avulla, ja lopputulos oli varsin tyydyttävä. Tuunasin siis vanhoja t-paitojani uuteen uskoon seuraavasti: valitsin kuvan (sen voi itse piirtää, etsiä netistä tai vaikka oma ottama valokuva), tulostin sen tietokoneelta siirtokuvapaperille, silitin vanhan paidan uuteen uskoon, leikkasin kuvan ja silitin paitaan. Ohjeessa sanottiin, että paidan pitäisi olla 100% puuvillaa, mutta tuollaiselle 95% puuvillaiselle se ainakin onnistui ihan ongelmitta. Kannattaa muistaa silittää reunat kunnolla kiinni, ettei ne ala repsottamaan. Lisäksi ohjeessa annettiin hyvä vinkki, että reunat kannattaa leikkausvaiheessa pyöristää kuvasta, jolloin ne eivät helposti ala irtoamaan. Ainoa huonopuoli siirtopaperissa mielestäni on, että on ostohetkellä valittava, tekeekö vaaleaan vai mustaan kankaaseen... Itselläni enemmän löytyisi perusmustia paitoja kaapista, mutta muista syistä tarvitsin vaaleille kankaille sopivan siirtopaperin. Siirtopaperistahan tulee siis vähän muovinen kalvo kuvan päälle, joten jos kangasmaisen lopputuloksen haluaa, täytyy varmaankin käyttää kangasvärejä tai leimasimia.


Toinen projekti, jonka erityisesti lasken DIY-projektiksi, on ''nappitaulu''. Tätä projektia valmistelin huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi siirtokuvapainantaa. Piti hamstrata nappeja, maalata taulupohja useampaan kertaan, jotta olin tyytyväinen ja lopuksi hahmotella puun runko pohjalle. Alunperäinen tarkoitukseni oli maalata vesiväreillä tausta ja tussilla vetäistä puu kankaalle, mutta vesivärit ovat teillä tuntemattomilla ja tussi ei tarttunutkaan lopulta öljyväreillä maalattuun kankaaseen. Joten puukin tuli sitten maalattua öljyvärillä. Muutamien päivien kuivumisen jälkeen saattoi alkaa liimaamaan hamstrattuja nappeja oksille lehdiksi. Valitsin itse värisävyiksi punasävyiset napit ajatellen olohuoneemme sisustusta, johon toivonmukaan taulun pääsee ripustamaan. Koska halusin taulusta kunnollisen taulun, päätin käyttää mustaa pitsinauhaa ''kehyksenä'' kuvalle. Jotenkin se toi mielestäni astetta enemmän tauluun ja rajasi sen paremmin irti seinästä.


Netti on täynnä rikkaita ideoita DIY-addikteille. Omaa tekemistäni rajoittaa puute tilasta. Ehkä seuraava DIY-projektini onkin saada jonkinmoinen ratkaisu, jotta askartelutarvikkeeni mahtuisivat paremmin yhteen työpöydän laatikkoon ja yhteen pahvilaatikkoon vaatehuoneessa.

Mikä tällaisissa projekteissa on niin kivaa? Ne ennen kaikkea rentouttavat. Toisekseen, ne ruokkivat halua tehdä ja saada jotain aikaiseksi. Eikä luova tekeminen kai koskaan pahitteeksi ole ;). Pidän siitä, että kodistani löytyy itse tekemiä juttuja, ne tekevät kotoisan olon. 

Mukavia DIY-projekteja muillekin! Uskaltakaa kokeilla. Itse tehty on aina itsetehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti